Göz, İnsan Vücudundaki En Hassas Ve Karmaşık Organlardan Biridir. Görme Fonksiyonunun Sağlanması İçin Gözün Sağlıklı Olması Gereklidir. Ancak Günlük Hayatta Yaşanan Kazalar, İş Ortamındaki Tehlikeler, Kimyasal Maddeler, Sıcak Cisimler Ve Diğer Faktörler Göz Yaralanmalarına Neden Olabilir. Göz Yaralanmaları Doğru Müdahale Edilmediğinde Kalıcı Görme Kaybına Veya Daha Ağır Sağlık Sorunlarına Yol Açabilir. Bu Nedenle Göz Yaralanmalarında İlk Yardım Bilgisi Hayati Öneme Sahiptir.
Göz Yaralanmalarının Türleri
- Yabancı Cisim Kaçması: Toz, Kum, Metal Parçacığı, Kir, Böcek Gibi Küçük Parçacıkların Göz Yüzeyine Kaçması.
- Kimyasal Madde Teması: Asit, Baz, Solvent, Temizlik Ürünleri Gibi Kimyasalların Gözle Teması.
- Termal Yanıklar: Sıcak Sıvı, Buhar, Alev Temasıyla Oluşan Yanıklar.
- Darbe Ve Kesici Yaralanmalar: Göz Çevresine Veya Göze Gelen Sert Darbeler, Kesici Aletlerle Oluşan Yaralanmalar.
- Göz Küresi Yaralanmaları: Gözün Kendi Yapısında Meydana Gelen Yırtılma, Delinme Gibi Ağır Yaralanmalar.
Yabancı Cisim Kaçması Durumunda İlk Yardım
Yabancı Cisim Gözle Temas Ettiğinde En Yaygın Şikayetler Yanma, Kaşıntı, Sulanma, Batma Ve Görmede Bulanıklık Olur. Bu Durumlarda Kişi Gözünü Kırpıştırarak Cismi Dışarı Atmaya Çalışabilir. Eğer Cisim Hareket Etmiyorsa Gözün Kendi Kendine Temizlenmesi İçin Bol Su İle Yıkama Yapılmalıdır. Bu İşlem Göz Kapakları Açık Tutularak Gerçekleştirilmeli, Kirli Su Kullanılmamalıdır. Gözün Oynatılmaması Önemlidir Çünkü Cisim Göz İçinde Daha Derine Kaçabilir.
Yabancı Cisim Çıkarılamıyorsa Mutlaka Sağlık Kuruluşuna Başvurulmalıdır. Kişi Gözünü Kaşımamalı, Sert Müdahalede Bulunmamalıdır. Göz Yaralanmasının Ciddiyeti Her Zaman Anlaşılamayabilir, Bu Yüzden Uzman Muayenesi Şarttır.
Kimyasal Madde Teması Durumunda İlk Yardım
Kimyasal Yanıklar Gözde Hızla Doku Zedelenmesine Neden Olabilir. Bu Durumlarda İlk Ve En Önemli Müdahale, Gözün Hemen Bol Ve Temiz Su İle Yıkanmasıdır. Yıkama En Az 15-20 Dakika Kesintisiz Devam Etmelidir. Yıkama Esnasında Kişinin Başı Yan Tarafa Döndürülerek Kimyasalın Gözden Akması Sağlanmalıdır. Bu İşlem Zehirli Maddenin Göz İçinde Kalmasını Önler.
Kimyasalın Türüne Göre (Asit, Baz Gibi) Müdahale Farklılık Gösterir Ancak Genel Olarak Hızlı Yıkama Hayati Öneme Sahiptir. Kimyasal Maddeler Gözde Ağrı, Kızarıklık, Görme Kaybı, Gözde Beyazlama (Özellikle Baz Yanıklarında) Gibi Belirtiler Yapabilir. Acil Müdahale Sonrası Derhal Göz Doktoruna Başvurulmalıdır.
Termal Yanıklar Ve Darbe Yaralanmalarında İlk Yardım
Sıcak Cisimler, Alev, Kaynar Sıvı Temasıyla Oluşan Göz Yanıklarında, Gözün Soğuk Su İle Yıkanması Ağrıyı Azaltır Ve Doku Hasarını Sınırlayabilir. Ancak Bu Müdahale Yanığın Şiddetine Göre Değişir. Ağır Yanıklarda Acil Sağlık Hizmeti Hemen Çağrılmalıdır.
Darbe Ve Kesici Yaralanmalarda Göze Direkt Baskı Uygulanmamalıdır. Eğer Göze Batmış Cisim Varsa Çıkarılmaya Çalışılmamalıdır. Göz Üzerine Steril Bez Yerleştirilip Hafifçe Sabitlenmeli, Hasta Hemen Uzman Yardımına Sevk Edilmelidir.
Göz Yaralanmalarında Genel İlk Yardım Kuralları
- Panik Yapılmamalı, Hastanın Rahatlatılması Sağlanmalıdır.
- Gözün Üzerine Kesinlikle Baskı Uygulanmamalıdır.
- Kirli Ellerle Göz Temasından Kaçınılmalıdır.
- Göz Kapağı Açık Tutularak Göz Yıkanmalı, Göz Temizliği Nazikçe Yapılmalıdır.
- Gözde Kanama Varsa Hafifçe Baskı Yapılabilir Ancak Bu Yalnızca Çok Hafif Durumlar İçindir.
- Hasta Karanlık Ve Sessiz Bir Ortama Alınmalı, Gereksiz Işık Ve Göz Yorgunluğundan Korunmalıdır.
- Ağrı, Bulanık Görme, Işık Hassasiyeti, Şişlik Varsa Hemen Sağlık Kuruluşuna Başvurulmalıdır.
Göz Yaralanmalarında Önleyici Tedbirler
Özellikle İş Ortamlarında Koruyucu Gözlük Kullanımı Hayati Öneme Sahiptir. Kimyasal Maddelerle Çalışırken Uygun Koruyucu Ekipmanlar Tercih Edilmeli, İş Güvenliği Kurallarına Mutlaka Uyulmalıdır. Çocukların Oyuncaklarla Oynarken Dikkatli Olmaları Sağlanmalıdır. Göz Yaralanmalarını Önlemek İçin Bilinçlendirme Çalışmaları Yaygınlaştırılmalıdır.