Google Analytics, İnternet Sitesi Sahiplerinin Web Trafiğini İzleyip Analiz Etmesini Sağlayan Güçlü Bir Araçtır. Ancak Bu Aracı Kullanabilmek İçin Öncelikle Google Analytics Hesabı Oluşturulmalı ve Web Sitesine İzleme Kodu Doğru Bir Şekilde Eklenmelidir. Bu Yazıda, Google Analytics Kurulumunun Aşamalarını Adım Adım Anlatacağız.
1. Google Analytics Hesabı Oluşturma
İlk Adım, Bir Google Hesabına Sahip Olmaktır. Google
Analytics Hizmeti, Google Ürünleri Arasında Ücretsiz Olarak Sunulur. Google Hesabınız Varsa,
https://analytics.google.com Adresine Giriş Yapabilirsiniz.
- Hesap Oluştur: Google Analytics Sayfasında “Hesap Oluştur” Butonuna Tıklayın.
- Hesap Adı: Kurumsal veya Kişisel Web Siteniz İçin Bir Hesap Adı Belirleyin.
- Veri Paylaşım Tercihleri: Google’ın Size Daha İyi Hizmet Vermesi İçin Tercihlerinizi Seçebilirsiniz.
2. Mülk (Property) Oluşturma
Google
Analytics’te “Mülk”, Takip Edilen Web Sitesini veya Uygulamayı İfade Eder. Mülk Oluştururken Aşağıdaki Bilgileri Girmeniz Gerekmektedir:
- Mülk Adı: Web Sitesinin veya Uygulamanın Adı.
- Zaman Dilimi: Raporların Görüntüleneceği Zaman Dilimi.
- Para Birimi: Gelir Raporları İçin Kullanılan Para Birimi.
3. İzleme Kodu Alma
Mülk Oluşturulduktan Sonra, Google
Analytics Size Bir İzleme Kodu (Tracking ID) Ve JavaScript İzleme Kodu Verecektir. Bu Kod, Web Sitenizin Her Sayfasına Eklenmelidir.
- Global Site Etiketi (gtag.js): Google’ın Sağladığı İzleme Kodu JavaScript Şeklindedir.
- Kodu Kopyalama: Sağlanan Kodu Kopyalayın.
4. İzleme Kodunun Web Sitesine Eklenmesi
İzleme Kodu, Web Sitenizin HTML Yapısına Doğru Şekilde Eklenmelidir. Genellikle,
Etiketleri Arasına Yapıştırılır.
- HTML Siteler İçin:
Etiketlerinin İçine İzleme Kodunu Yapıştırın. Böylece Her Sayfa Yüklendiğinde Kod Aktif Olur.
- CMS (WordPress, Joomla, vb.) İçin:
Çoğu İçerik Yönetim Sisteminde Google Analytics Ekleme İçin Eklentiler Bulunur. Örneğin WordPress’te “Google Site Kit” veya “MonsterInsights” Eklentileri Kullanılabilir.
5. Kurulumun Doğrulanması
İzleme Kodu Eklendikten Sonra Google
Analytics Panelinden Kurulumu Doğrulamak Önemlidir.
- Gerçek Zamanlı Raporlar: Siteye Girip Gerçek Zamanlı (Realtime) Raporlar Bölümünü Kontrol Edin. Eğer Kendinizi Ziyaretçi Olarak Görüyorsanız, Kurulum Başarılıdır.
- Google Tag Assistant: Google Tarafından Sunulan Bu Chrome Eklentisiyle İzleme Kodunun Doğru Çalışıp Çalışmadığını Test Edebilirsiniz.
6. Google Analytics 4 (GA4) Özellikleri
2023 Sonrası Google
Analytics’in Yeni Sürümü Olan GA4, Eski Universal
Analytics’in Yerini Almaktadır. GA4 Kurulumu Yaparken İzleme Kodu Farklıdır ve Daha Gelişmiş Analiz İmkanları Sunar.
- GA4 Hesabı Oluştururken “Web + Uygulama” Takibi Yapabilirsiniz.
- Yeni Arayüz ve Veri Modellerine Alışmak Gerekir.
Sonuç
Google Analytics Kurulumu Aslında Çok Basittir Ancak Doğru Kodun Siteye Eklenmesi ve Kurulumun Kontrol Edilmesi Önemlidir. Başarılı Bir Kurulumdan Sonra Ziyaretçi Davranışlarını İzlemeye Başlayabilir, Web Sitenizin Performansını Daha İyi Yönetebilirsiniz.