Ege Bölgesi, Yalnızca Coğrafi Ve Tarihî Zenginliğiyle Değil, Aynı Zamanda Edebiyat, Sanat Ve Müzik Alanlarında Da Türkiye’nin En Üretken Ve İlham Veren Bölgelerinden Biri Olma Özelliğini Taşımaktadır. Antik Çağdan Günümüze Uzanan Sanatsal Birikim, Ege’nin İklimi, Peyzajı, İnsan İlişkileri Ve Toplumsal Yapısıyla Doğrudan İlintilidir.
Halikarnas Balıkçısı (Cevat Şakir Kabaağaçlı), Ege Denizi’nin Ve Bodrum’un Mitolojik Atmosferini, Doğa Sevgisini, Deniz Kültürünü Ve İnsanlık Felsefesini Eserlerine Yansıtarak Modern Türk Edebiyatında Kendine Has Bir Yer Edinmiştir. Özellikle “Aganta Burina Burinata” Gibi Eserler, Ege’nin Denizci Ruhunu Taşımaktadır.
Yaşar Kemal, Fakir Baykurt, Attilâ İlhan, Sabahattin Ali, Aziz Nesin, Necati Cumalı Gibi Yazarlar Da Ege'nin Köy Yaşamını, Toprak Mücadelesini, Sosyal Yapısını Ve Aşkı Derinlikli Bir Biçimde Ele Alan Önemli Eserlere İmza Atmışlardır. Aynı Zamanda Ege Ağızları, Sözlü Anlatım Geleneği, Maniler Ve Ninniler Edebî Değer Taşımaktadır.
Resim Ve Heykel Sanatında Özellikle Urla, Foça, Seferihisar, Datça Gibi Yerlerde Kurulan Sanat Atölyeleri, Açıkhava Heykel Sempozyumları, Resim Kampları Ve Kültür Sanat Festivalleriyle Yaratıcı Üretim Süreçleri Desteklenmektedir. Bodrum Ve Ayvalık Gibi Bölgelerde Çok Sayıda Sanatçı Köyü, El Sanatları Atölyesi Ve Galeri Bulunmakta; Yurt Dışından Sanatçılarla Ortak Projeler Gerçekleştirilmektedir.
Ege Müziği, Zeybek Kültürüyle Özdeşleşmiş Halk Müziği Geleneğinin Yanı Sıra, Türk Sanat Müziği, Popüler Müzik Ve Caz Gibi Türleri De İçeren Geniş Bir Yelpazeye Sahiptir. İzmir’in Zeybekleri, Denizli’nin Bozlakları, Muğla’nın Nida Tüfekçioğlu Besteleri, Aydın’ın Oyun Havaları Bölgenin Ezgisel Renklerini Yansıtır. Aynı Zamanda İzmir Caz Festivali, Bodrum Müzik Festivali Ve Kuşadası Altın Güvercin Yarışması Gibi Etkinlikler De Bu Zenginliği Kültürel Platformlarda Taşımaktadır.
Bölgedeki Üniversitelerin Güzel Sanatlar Fakülteleri, Konservatuvarları Ve Kültür Merkezleri De Genç Sanatçıların Yetişmesine Katkı Sağlamaktadır. Sanatın Halkla Bütünleştiği Açıkhava Tiyatroları, Sokak Sanatları, Duvar Resimleri Ve Halk Eğitim Kursları İse Ege’nin Yaratıcı Potansiyelinin Ne Denli Geniş Olduğunu Gözler Önüne Sermektedir.