Boğulma, Solunum Yolunun Ani Bir Şekilde Tıkanması Nedeniyle Oksijen Alımının Engellenmesidir. Bu Durum Hayati Tehlike Taşır Ve Acil Müdahale Gerektirir. Solunum Yolu Tıkanıklığı, Gıda Parçaları, Yabancı Cisimler, Öksürük, Şişlik, Alerjik Reaksiyonlar Ve Travmalar Nedeniyle Ortaya Çıkabilir. Boğulma Durumunda Doğru Ve Zamanında Yapılan İlk Yardım Müdahalesi, Kişinin Hayatta Kalma Şansını Dramatik Şekilde Artırır.
Solunum Yolu Tıkanıklığının Nedenleri
- Yiyecek Parçalarının Hatalı Yutulması
- Yabancı Cisimlerin Solunum Yoluna Kaçması
- Alerjik Reaksiyonlar (Örneğin Anaflaksi)
- Boğazda Şişlik Ya Da Ödem Oluşması
- Travmatik Yaralanmalar
- Solunum Yolunda Tümör Veya Anormal Darlıklar
Boğulma Belirtileri
Boğulma Anında İlk Yardım Uygulamaları
- Kişinin Bilincini Ve Solunumunu Değerlendirin: Kişi Öksürükle Tıkanıklığı Kısmen Açıyorsa Müdahale Etmeyin, Sadece Destek Olun.
- Heimlich Manevrasını Uygulayın: Eğer Kişi Öksüremiyor Veya Nefes Alamıyorsa Heimlich Manevrası (Karın Basısı) Uygulanmalıdır.
- Bebeklerde Ve Çocuklarda Özel Teknikler: Bebeklerde Sırt Sıvazlama Ve Göğüs Kompresyonlarıyla Müdahale Edilir.
- Bilinç Kaybı Durumunda Temel Yaşam Desteği Başlatılmalıdır.
- Acil Yardım Çağrısı Yapılmalıdır.
Heimlich Manevrası Nasıl Uygulanır?
Bebeklerde Boğulmaya Müdahale
- Bebeği Yüzü Aşağı Olacak Şekilde Ön Kolunuza Koyun.
- Bebeğin Sırtına Beş Defa Sert Ama Kontrollü Vurular Yapın.
- Eğer Tıkanıklık Kalmadıysa Bebeği Yüzü Yukarı Olacak Şekilde Çevirin Ve Göğsüne Beş Defa Hafif Basınç Uygulayın.
- Bu İşlemler Tıkanıklık Giderilene Kadar Tekrarlanmalıdır.
Boğulmada Temel Yaşam Desteği
Eğer Kişi Bilincini Kaybederse, Temel Yaşam Desteği Başlatılmalıdır. Bu, Solunum Yolunun Açılması, Yapay Solunum Ve Kalp Masajını İçerir. TYD Bilgisi Olmayan Bireylerin Dahi Temel Kuralları Bilmesi Hayat Kurtarabilir.
Boğulmanın Önlenmesi İçin Öneriler
- Yemek Yerken Hızlı Ve Büyük Lokmalar Almaktan Kaçının.
- Çocukları Küçük Parçalı Gıdalarla Besleyin.
- Küçük Cisimleri Çocukların Ulaşamayacağı Yerlerde Tutun.
- Alerjik Reaksiyon Riski Olan Kişiler Yanlarında Acil Müdahale İlaçlarını Bulundursun.
Boğulma Ve Solunum Yolu Tıkanıklığında Panik Yapmamanın Önemi
Panik Durumu Müdahaleyi Zorlaştırır. Soğukkanlılıkla Yapılan Müdahaleler Kişinin Hayatta Kalmasını Sağlar. İlk Yardımcılar, Boğulma Durumunda Anında Ve Doğru Müdahale Yapmak İçin Temel İlk Yardım Bilgilerine Sahip Olmalıdır.