Böcek Ve Yılan Isırmaları, Doğada Ve Ev Ortamında Sık Karşılaşılan Acil Durumlardan Olup, Hızlı Ve Doğru İlk Yardım Müdahalesi Gerektirir. Özellikle Zehirli Yılan Isırmaları, Tedavi Edilmezse Hayati Tehlike Oluşturabilir. Böcek Isırmaları Genellikle Daha Hafif Seyretse De, Alerjik Reaksiyonlara Yol Açabilir.
Isırma Sonrası İlk Belirtiler Arasında Ağrı, Şişlik, Kızarıklık Ve Kaşıntı Bulunur. Zehirli Isırmalarda Hızla Yayılan Şişlik, Solunum Güçlüğü, Baş Dönmesi, Bulantı, Kusma Gibi Ciddi Bulgular Görülebilir. Bu Durumlarda Acil Yardım Çağrılması Hayat Kurtarıcıdır.
Böcek Isırmalarında, Isırılan Bölge Sabun Ve Su İle Yıkanmalı, Soğuk Kompres Uygulanmalı, Kaşıma Ve Sıkma Yapılmamalıdır. Alerjik Reaksiyon Belirtileri Varsa (Nefes Darlığı, Döküntü, Şişlik) Acil Tıbbi Müdahale Gerekir.
Yılan Isırmalarında, Isırılan Bölge Hareket Ettirilmeden Sabitlenmeli, Turnike Kullanılmamalıdır. Isırık Bölgesi Temiz Su İle Yıkanmalı, Zehirin Yayılmasını Önlemek İçin Hasta Hareketsiz Tutulmalıdır. Zehir Emme Girişimleri Günümüzde Tavsiye Edilmemektedir. Acil Sağlık Hizmetleri Derhal Bilgilendirilmelidir.
Isırık Sonrası Kişinin Nabzı, Solunumu Ve Bilinci Takip Edilmeli, Şok Belirtileri İçin Hazırlıklı Olunmalıdır. Zehirin Etkisini Azaltmak İçin Mümkünse Hareketsiz Kalmak Ve Hızlı Profesyonel Yardım Almak Önemlidir.
Yılan Isırması Riski Olan Bölgelerde Koruyucu Giysiler Kullanılmalı, Yürüyüş Ve Çalışma Sırasında Dikkatli Olunmalıdır. Böcek Ve Yılan Isırmalarında Bilinçli İlk Yardım Müdahalesi, Komplikasyonların Önlenmesi Ve Hayat Kurtarma Açısından Kritik Öneme Sahiptir.